baner+logo_merre

Wybierz swój język

Pasta chili w oleju sojowym
Pasta chili w oleju sojowym

Nam Phrik Phao. Uniwersalna pasta chili powszechnie używana w kuchni tajskiej łącząca w ciekawy sposób smak słony, kwaśny i słodki.
masa netto: 260 g
marka: Aroy-D

Jeden z najbardziej uniwersalnych składników kuchni tajskiej. Zawiera w sobie niemal wszystkie smaki kojarzone z kuchnią tajską bez udziału tradycyjnych składników roślinnych.  Jak tajska nazwa wskazuje, pasta jest postrzegana jako chili (Nam Phrik); jest to jednak także przyprawa,  dip lub pasta do smarowania. Je się ją także prosto ze słoika. Używana do gotowania wielu potraw.

Nam Phrik Phao powstaje z chili, które wraz z innymi składnikami jest rozdrabniane i gotowane tak długo, aż konsystencja będzie przypominała dżem.

Pasty chili w oleju sojowym używa się w wielu potrawach kuchni tajskiej. Wszędzie tam, gdzie w smaku zupy czy sosu wyczuwalny jest słodki, lekko pikantny, rybny i wędzony smak, najprawdopodobniej użyto właśnie tej pasty. Zupa Tom Yum, niektóre wersje Tom Kha Gai, pikantne małże czy potrawy smażone z dodatkiem bazylii to przykłady dań, w których używa się Nam Phrik Phao.

Sposób użycia: 1. Kromka chleba posmarowana pastą dostarczy egzotycznego smaku. 2. Użyj jako dip do świeżych i gotowanych warzyw, także do prażynek krewetkowych. 3. Dopraw pastą zupę Tom Yum w celu podkreślenia jej smaku i nadania koloru. 4. Dodaj do gotowanego i smażonego ryżu.

Składniki: cukier, cebula, czosnek, olej sojowy, chili (10%), mielone krewetki, sos rybny, sól, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu (E261)

Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, po otwarciu w lodówce.

Ostrzeżenie alergiczne: zawiera owoce morza i ryby.

Typowe wartości odżywcze

Miara:
100 g
Wartość energetyczna:
1627 kJ / 389 kcal
Tłuszcze:
19 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
2,9 g
Węglowodany
45 g
- w tym cukry:
45 g
Błonnik:
1,6 g
Białko:
8,6 g
Sól:
4,8 g

Źródło: dane producenta

Korzystamy z plików cookies

Na naszej stronie używamy plików cookies. Niektóre z nich są niezbędne do działania witryny, inne zapewniają wygodę użytkownikowi.

Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Pamiętaj, że jeśli się nie zgodzisz, pewne funkcje witryny nie będą już dostępne.