Opis Jeden z najbardziej uniwersalnych składników kuchni tajskiej. Zawiera w sobie niemal wszystkie smaki kojarzone z kuchnią tajską bez udziału tradycyjnych składników roślinnych. Jak tajska nazwa wskazuje, pasta jest postrzegana jako chili (Nam Phrik); jest to jednak także przyprawa, dip lub pasta do smarowania. Je się ją także prosto ze słoika. Używana do gotowania wielu potraw.
Nam Phrik Phao powstaje z chili, które wraz z innymi składnikami jest rozdrabniane i gotowane tak długo, aż konsystencja będzie przypominała dżem.
Pasty chili w oleju sojowym używa się w wielu potrawach kuchni tajskiej. Wszędzie tam, gdzie w smaku zupy czy sosu wyczuwalny jest słodki, lekko pikantny, rybny i wędzony smak, najprawdopodobniej użyto właśnie tej pasty. Zupa Tom Yum, niektóre wersje Tom Kha Gai, pikantne małże czy potrawy smażone z dodatkiem bazylii to przykłady dań, w których używa się Nam Phrik Phao.
Sposób użycia: 1. Kromka chleba posmarowana pastą dostarczy egzotycznego smaku. 2. Użyj jako dip do świeżych i gotowanych warzyw, także do prażynek krewetkowych. 3. Dopraw pastą zupę Tom Yum w celu podkreślenia jej smaku i nadania koloru. 4. Dodaj do gotowanego i smażonego ryżu.
Składniki: cukier, cebula, czosnek, olej sojowy, chili (10%), mielone krewetki, sos rybny, sól, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu (E261)
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, po otwarciu w lodówce.
Ostrzeżenie alergiczne: zawiera owoce morza i ryby.
Typowe wartości odżywcze
Wartość energetyczna:
1627 kJ / 389 kcal
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
2,9 g
Źródło: dane producenta
Opakowanie zbiorcze: 48 szt.