baner+logo_merre

Wybierz swój język

Trawa cytrynowa 50 g
Trawa cytrynowa 50 g

Jedna z podstawowych przypraw kuchni Tajkiej nadająca potrawom odświeżający smak i aromat
masa netto: 50g
marka: Cock

Sposób użycia: Moczyć przed użyciem. Lekko rozgnieść. Dodać do potrawy na początku przyrządzania. Usunąć przed podaniem.

Skład: trawa cytrynowa

Typowe wartości odżywcze

Miara:
100 g
Wartość energetyczna:
1476 kJ / 348 kcal
Tłuszcze:
1,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
0 g
Węglowodany
80 g
- w tym cukry:
0 g
Białko:
3,8 g
Sól:
0,22 g

Źródło: dane producenta

Trawa cytrynowa

Kępa trawy cytrynowej
Kępa trawy cytrynowej
źródło: http://kanchanapisek.or.th

Trawa cytrynowa Cymbopogon citratus, inaczej zwana palczatką cytrynową lub palczatką cytronelową (w języku angielskim lemongrass, w tajskim takrai) jest wieloletnią rośliną z rodziny wiechlinowatych o długich, trawiastych, twardych i zielonych liściach, u nasady białawych i soczystych. Rośnie w wysokich, obfitych kępach sięgających 1,5 m wysokości i 1 m szerokości.  

Posiada silny cytrynowy zapach i smak z lekką nutą imbiru, ale nie ma charakterystycznej dla cytryny goryczy. Jest niezbędną przyprawą w daniach południowo-azjatyckich, cenioną obecnie również w innych kuchniach. Początkowo była uprawiana w Indiach, Indonezji oraz południowo-wschodniej Azji, ale z powodu ciągle zwiększającej się popularności azjatyckiego stylu gotowania zaczęto ją hodować w różnych częściach świata, także w Polsce (nie może jednak przebywać cały rok w gruncie, lepiej więc, jeśli sadzi się ją w pojemnikach lub donicach). Jako przyprawę wykorzystuje się świeże, mrożone lub suszone łodygi, można ją także kupić  w postaci proszku lub pasty. Najbardziej aromatyczna jest oczywiście świeża trawa cytrynowa. Zanim się ją użyje do gotowania, trzeba ją obrać z zewnętrznych liści, rozbić bulwę nożem (odwrotną stroną) i posiekać. Suszona roślina traci trochę aromatu, trzeba też ją moczyć przed użyciem około 2 godzin w gorącej wodzie. Zamiast moczenia można ją rozdrobnić w moździerzu albo w młynku na proszek. Jedną łodygę trawy cytrynowej zastępuje się dwiema łyżeczkami suszonej.

Trawa cytrynowa dobrze komponuje się z mleczkiem kokosowym, czosnkiem, kolendrą i chilli, dlatego wykorzystuje się ją do przygotowywania zup typu tom yum, dań curry, marynat oraz dań z drobiu, ryb i owoców morza oraz w sałatkach (musi być wtedy bardzo cieniutko pokrojona, często kucharze zanurzają ją na chwilę we wrzątku, aby ją zmiękczyć i wydobyć więcej aromatu).  Trzeba pamiętać, że łodygi rośliny są twarde, należy więc do tych przypraw, które służą do aromatyzowania potraw i które lepiej usunąć z dania przed podaniem.

Trawa cytrynowa może być dodatkiem do napojów. Najbardziej znany bezalkoholowy napój w Peru Inca Cola, zwany też Złotą Colą (własność koncernu Coca-Cola) zawiera jej dodatek. W Ameryce Południowej dodaje się ją do yerba mate,  co podobno zwiększa koncentrację i rozjaśnia umysł, usprawnia też procesy kojarzenia i zapamiętywania. Ze świeżej albo suszonej trawy cytrynowej sporządza się orzeźwiający napar, można też stosować ją jako dodatek do herbaty, zwiększając jej walory smakowe.

Trawa cytrynowa ma wiele właściwości leczniczych, od dawna wykorzystywanych w krajach Dalekiego Wschodu, między innymi w Indiach i Chinach oraz w Ameryce Południowej. W czasie epidemii cholery służyła do odkażania wnętrz, palono w tym celu całe jej pędy. W medycynie ludowej stosuje się ją jako środek rozkurczowy, antybakteryjny, przeciwkaszlowy oraz przeciwreumatyczny. Leczy się nią niestrawność i brak apetytu. Mieszankę trawy cytrynowej i napar z niej wykorzystuje się do uśmierzania bólów głowy i brzucha. W Brazylii trawa cytrynowa jest uważana za środek antydepresyjny i posiadający właściwości uspokajające, a także nasenne. Obecnie badacze stwierdzają jej dobroczynny wpływ na poziom cholesterolu i glukozy we krwi i dlatego dobrze jest ją stosować w diecie chorych na cukrzycę typu II. Nalewka z tej rośliny pomaga leczyć opryszczkę. Z trawy cytrynowej wytwarza się olejek zwany olejkiem lemongrasowym, charakteryzującym się niezwykłym aromatem, wykorzystywanym w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Posiada on też specjalne właściwości wykorzystywane do leczenia owrzodzeń i stanów zapalnych skóry, jest pomocny w leczeniu trądziku, ma działanie hamujące rozwój grzybów. W skład olejku lemongrasowego wchodzi cenny związek terpenowy – cytral, który od lat jest przedmiotem badań naukowców (między innymi z Uniwersytetu Ben Guriona w Beer Szewie w Izraelu) z uwagi na jego potencjalne działanie antynowotworowe. Okazuje się, ze może on wykazywać apoptozę (zaprogramowaną śmierć) niektórych komórek nowotworowych. Podobno codzienne picie naparu z jednego grama trawy cytrynowej dziennie może mieć działanie profilaktyczne (?). 

 

Korzystamy z plików cookies

Na naszej stronie używamy plików cookies. Niektóre z nich są niezbędne do działania witryny, inne zapewniają wygodę użytkownikowi.

Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Pamiętaj, że jeśli się nie zgodzisz, pewne funkcje witryny nie będą już dostępne.