Ryż jaśminowy | Double Elephants

ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy (Jasmine Rice)
Pachnący ryż uprawiany tylko w Tajlandii.

- masa netto: 20 kg
- masa netto: 10 kg

 

Długoziarnisty ryż jaśminowy z Tajlandii o niepowtarzalnym zapachu i smaku. Jego smukłe, wyborne ziarna podczas gotowania mają charakterystyczny zapach, tradycyjnie w języku tajskim, a także na całym świecie określany jako jaśminowy. W rzeczywistości zapach ten przypomina wonny pandanus, a nawiązanie do jaśminu związane jest z perłowym połyskiem ziaren.
Oferowany ryż jest najwyższej jakości.

Sposób użycia: Ryż przed gotowaniem należy wypłukać przeczesując go palcami. W ten sposób usuwa się ewentualne resztki łusek (pozostałości po mieleniu) oraz luźną skrobię, której pozostawienie powoduje klejenie się ziaren.
Wypłukany ryż wsypać do specjalnego naczynia do gotowania ryżu lub do ciężkiego garnka: dla małej ilości do bardziej wysokiego aniżeli szerokiego, a dla dużych ilości do szerokiego. Nalać wody, tradycyjną miarą na szerokość palca wskazującego ponad ryż. Mniej tradycyjnie należy użyć proporcji 2,5 szklanki ryżu i 3,5 szklanki wody (2,5 szklanki ryżu to ilość wystarczająca w nadmiarze dla czterech osób). Nie solić. Garnek zakryć szczelną pokrywką, zagotować na silnym ogniu, następnie zmniejszyć ogień do bardzo małego i gotować 10 do 15 minut. Następnie zdjąć garnek z palnika i pozostawić na boku na 10 minut pod przykrywką. Ryż pozostanie gorący przez ok. 30 minut.
W czasie gotowania ryżu nie należy mieszać, gdyż w ten sposób łamane są ziarna uwalniając skrobię, która je skleja. Jeśli pd koniec gotowania ryż na górze jest suchy, należy go spryskać ciepłą wodą i pozostawić całość jeszcze na parę minut na małym ogniu.