Pasta curry Masaman | Aroy-D

pasta curry masaman

Pasta curry Masaman (Masaman Curry Paste) Inne nazwy: Matsaman, massaman. Nazwa tajska: nam phrik kaeng matsaman
Pasta będąca podstawą do wyrobu najsmaczniejszego tajskiego curry, łączącego słodki i kwaśny smak.

masa netto: 50g

 

Curry masaman jest najbardziej złożonym i wymagającym najwięcej czasu na przygotowanie spośród wszystkich tajskich curry. Jest też najsmaczniejsze. Do tajskiej kuchni ten typ curry trafił stosunkowo późno. Uważa się, że przepis przywiózł ze sobą pierwszy poseł perski na dwór królewski w Ayuthyia w szesnastym wieku. Potrawa ta została w pełni zaadaptowana do tajskiej kuchni, charakteryzuje się sporą ilością oleju oraz smakiem słodko-kwaśnym dzięki dużej ilości tamaryndu i cukru.

W roku 2011 portal CNN Go w rankingu World''s 50 most delicious foods (50 najsmaczniejszych dań świata) umieścił curry masaman na pozycji pierwszej.

Sposób użycia: (przepis dla 2 - 3 osób): Do 50 g pasty curry (jedno opakowanie) dodać 3 łyżki oleju roślinnego i mieszać przez trzy minuty. Dodać 150g ulubionego mięsa pokrojonego na kawałki wielkości kurzego jajka, puszkę mleka kokosowego, następnie zależnie od preferencji: 4 łyżki cukru palmowego, 4 łyżki sosu rybnego i 6 łyżek pasty z tamaryndowca. Dodać drobno pokrojoną cebulę, ziemniaki krojone w kostkę i prażone orzeszki ziemne. Całość dusić na średnim ogniu aż wszystkie składniki się ugotują.

Skład: Szalotka (24%), suszone czerwone chili (21%), czosnek (20%), trawa cytrynowa (12%), sól (12%), galangal (5%), przyprawy (3%), nasiona kolendry (2%), kmin rzymski mielony (1%)